Update 1 juni 2021

de meest gestelde vragen rondom de Coronamaatregelen voor watersporters en de versoepelingen vanaf 5 juni 2021

 • Mag ik momenteel met een schip op vakantie ?

  wat is de huidige situatie en wat mag?

  De actuele situatie staat toe dat er maximaal 4 personen in groepsverband samen mogen komen. Dat is dus ook de basis voor hoeveel mensen aan boord van een schip mogen overnachten. Deze 4 personen hoeven niet uit hetzelfde huishouden te komen. Kinderen tot 12 jaar en gevacineerde personen worden niet mee gerekent. Zeilen hoort bij de buitensporten. Vanaf 5 juni geld overdag en aan de open lucht een maximale groepsgrote van 50 personen. Dit dan ook zonder 1,5 meter afstand te houden.

  Als jullie met een gezin willen gaan zeilen, dan kan dat natuurlijk ook. Dan mogen nog 4 personen aan boord overnachten die uit andere huishoudens komen.

 • zijn bruggen en sluizen bediend ?

  algemene informatie en bedieningstijden

  Bruggen en sluizen draaien volgens zomer ( voorjaars ) schema. Bij sluizen en bruggen graag ook op voldoende afstand tot de brug- en sluiswachters en andere watersporters letten.

  Een overzicht over de brugbedieningstijden is hier te vinden.

 • zijn havens en voorzieningen open ?

  wat is de situatie op de havens

  Alle havens in Friesland en op de Waddenzee zijn open en ontvangen gasten. Dit natuurlijk met inachtneming van de actuele basis- en hygieneregels. Douches en toiletgebouwen op de havens zijn ook geopend. De Havenrestaurants mogen vanaf 5 juni binnen en buiten weer helemaal open en mogen tot 22 uur gasten ontvangen. 

 • wat is de situatie aan de vaste wal ?

  restaurants, winkels, ... wat is er te beleven aan land?

  Supermarkten zijn gewoon open en ook de andere -niet essentiele- winkels zijn zonder afspraak weer open. Wel met een beperkt aantal personen per winkel. Restaurants en Cafes mogen vanaf 5 juni binnen en buiten dagelijks openen tot 22 uur. Verder bieden veel restaurants bezorg- en afhaalservice aan.

  Musea en culturele instellingen zijn vanaf 5 juni open met beperkingen qua aantal personen.

 • ik heb een schip geboekt en wil annuleren of omboeken

  wat zijn de voorwaarden en mogelijkheden rondom mijn bestaande boeking?

  Natuurlijk is het mogelijk om een boeking door te schuiven op een ander datum of te annuleren. De basis voor de huurovereenkomst tussen Sailcharter Friesland en jullie als klant vormen de HISWA voorwaarden voor het huren van pleziervaartuigen. Deze voorwaarden zijn in de bijlage van het huurcontract te vinden en hierin zijn  (in artikel 7) de annuleringskosten geregeld.

  Sinds 2021 bieden wij aanvullend bij nieuwe boekingen de mogelijkheid om een schip met FULL FLEX optie bij ons te huren. Dan is het omboeken van het gehuurde schip kosteloos mogelijk en worden in het geval van annulering 50% van de annuleringskosten volgens de HISWA voorwaarden weer terug vergoed aan de klant. 

  Graag geven we telefonisch onder +31 515 79 65 49 of via email advies wat de beste optie voor jullie boeking is.

Gedragscode voor watersporters

informatie voor watersporters van de HISWA brancheorganisatie

De HISWA heft als brancheorganisatie voor watersportbedrijven een gedragscode voor watersporters ontworpen. Hier worden de algemene Corona maatregelen van de overheid toegepast voor watersporters. Een fijn overzicht van de mogelijkheden rondom de leukste hobby op deze wereld.


Coronaregels en informatie van de overheid

wat zijn de basisregels in Nederland op dit moment en welke versoepelingen zijn er te verwachten?

Interessante links en informatie over de actuele Coronamaatregelen

De Corona basisregels zijn ook de basis voor de regelgeving rondom de watersport in Nederland. Watersport wordt officieel als buitensport gezien en volgt dus ook dezelfde regels. De actuele regels voor buitensport zijn hier te vinden.


De Nederlandse overheid hanteert een openingsplan voor versoepelingen en het terugdraaien van de Corona maatregelen. In dit openingsplan zijn bepaalde stappen voor de opening en versoepeling van de maatregelen opgenomen. Door de geplande versoepelingen vanaf 5 juni zijn dus ook grotere groepen aan boord van schepen weer toegestaan.


kom zeilen met Sailcharter Friesland

Geniet van de rust en stilte in jouw eigen Corona bubbel