Wanneer
Personen
Periode

Zeilen op een traditioneel Fries zeilschip

Zeiltochten met een Lemsteraak op het IJsselmeer en de Waddenzee

De lemsteraak is een traditioneel Fries zeilschip, met roef. Het ontwerp van deze boot komt uit Lemmer, ontwikkeld uit de Friese visaak (geschikt voor de Friese binnenwateren). De aak werd gebruikt voor transport en opslag van de vis, hierin was voorzien door een (overdekte) bun op het voordek, die tot 2,5 meter groot kon zijn. Om zijn snelheid werd de aak ook gebruikt voor het vervoer van andere (levende) vis, mosselzaad naar Zeeland en mosselen van Zeeland naar België (tot aan Brussel). Al snel kwam de gegoede burgerij er achter dat de lemsteraak prima geschikt was als plezierjacht.

Naast Lemsteraak verhuur kunt u bij ons ook terecht voor Vissermanaken en andere Platbodems. Neem daarnaast eens een kijkje bij onze aanbevolen vaarroutes.

Varen op het IJsselmeer en de wadden

Zelf varen of zeilen met schipper?

Enkele van onze grotere Lemsteraken zeilschepen bieden wij ook aan voor zeiltochten inclusief schipper. Dit aanbod is bedoeld voor gasten die weinig (of geen) ervaring met platbodem zeilen hebben maar toch willen genieten van de bijzondere sfeer aan boord van deze klassieke zeiljachten op het IJsselmeer of de Waddenzee. Zelf leren zeilen op een platbodem kan ook. Zeilcursussen, manoeuvreercursussen en zeilles horen bij ons verhuurprogramma.